Důvod k oslavě se u nás v rodině vždycky najde. Tak proč neoslavit Velikonoce. Velikonoční svátky navíc pro nás nejsou jen oslavou jara ( i když letos bychom mohli oslavovat tak maximálně návrat zimy). Velikonoce jsou pro nás zejména přípomínkou toho, proč jsme se stali křesťany. Ježíš nezůstal v hrobě, ale byl vzkříšen! A to je, myslím, dobrý důvod k oslavě :-)
Minulý rok jsme Velikonoce oslavili jehněčí kýtou, letos jsme slavili s kuřaty. A to hned se třemi. Než jsme se ale pustili do masa, čekal nás lehký předkrm. Když jsme si rozdělovaly, co která připraví, předkrm připadl právě na mě. A díky tomu málem nebyl. Když jsem dorazila k prostřenému stolu, začala jsem být lehce nervozní, že něco není v pořádku. A když padl dotaz, kde mám předkrm, bylo mi jasné, co tu nehraje. No nic, na řadu musela přijít improvizace a během 10 minut byl předkrm hotov. Je to vlastně taková mrkvovo-bylinková pomázánka, kterou nepohrdnou jak dospělí, tak děti. A její příprava je navíc bleskurychlá :-)
Potřebujeme:
- tvarohový sýr (nejraději mám přírodní Almette)
- 1 mrkev
- hrst zelené petrželky nebo pažitky
- stroužek česneku
- sůl
Očištěnou mrkev jsem nastrouhala najemno. Smíchala se sýrem, přidala nasekanou petržel. Ochutila utřeným česnekem a solí. Dětem tuto pomázanku připravuji bez česneku.
K pomazánce jsme přikusovali řapíkatý celer a italské tyčinky Grissini.
Většinou toto jídlo jako předkrm neservíruji. U nás doma pomazánku připravuji jako rychlou večeři nebo svačinu do práce či školky.