Domů » Tvarohová bábovka neboli bábovičky z pískoviště

Tvarohová bábovka neboli bábovičky z pískoviště

tvarohová bábovka

Peče se u nás doma odnepaměti. Je skvělá, nikdy se nepodaří suchá, nikdy také nevydrží dýl jak dva dny. Já jsem jí dala malou úpravu a tím jsem ji povýšila na dezert se vším všudy.

Budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 250g cukru (používám třtinový)
  • 250g změklého tuku (másla či Hery)
  • 1 vanilkový cukr
  • 250g tvarohu
  • 250g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • dle chuti rozinky, kandované ovoce, kakao…
  • ze 4 bílků sníh

Postup:

Žloutky, cukr, máslo a vanilkový cukr pořádně vyšlehám až vznikne jednolitá směs. Přidám tvaroh, mouku smíchanou s kypřícím práškem a pokud máte rádi, tak rozinky či kandované ovoce a vše umíchám dohromady. Nakonec přidám z bílků ušlehaný sníh a ten jemně vmíchám do směsi. Takto můžete dát do vymazané bábovkové formy a dát péct.

Tím, že jsem chtěla připravit dezert, tak jsem tentokrát směs rozdělila do malých silikonových báboviček, které se nemusí vymazávat a syn si zřejmě připadal jak na pískovišti, takže mi s plněním báboviček ochotně pomáhal. Bábovičky nadité asi do dvou třetin jsem naskládala na plech a do předehřáté trouby dala péct na 180ºC až na povrchu začaly zlátnout a na špejli se nic nechytlo. Po vychladnutí se daly z formiček krásně vydělat.

K dozdobení těsně před podáváním jsem použila zakysanou smetanu oslazenou cukrem, kterou jsem dala doprostřed každé bábovičky. Pomyslnou třešničku vytvořila rozehřátá borůvková marmeláda, kterou jsem polila vršek báboviček a mohlo se servírovat. Samozřejmě můžete dát třeba horké maliny, či právě horké borůvky. Marmeláda byl jen dopředu nepromyšlený nápad a nic jiného po ruce nebylo, ale myslím, že všem opravdu chutnalo.

Tak ať vám třeba o zítřejším volnu chutná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..