Peče se u nás doma odnepaměti. Je skvělá, nikdy se nepodaří suchá, nikdy také nevydrží dýl jak dva dny. Já jsem jí dala malou úpravu a tím jsem ji povýšila na dezert se vším všudy.
Budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 250g cukru (používám třtinový)
- 250g změklého tuku (másla či Hery)
- 1 vanilkový cukr
- 250g tvarohu
- 250g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- dle chuti rozinky, kandované ovoce, kakao…
- ze 4 bílků sníh
Postup:
Žloutky, cukr, máslo a vanilkový cukr pořádně vyšlehám až vznikne jednolitá směs. Přidám tvaroh, mouku smíchanou s kypřícím práškem a pokud máte rádi, tak rozinky či kandované ovoce a vše umíchám dohromady. Nakonec přidám z bílků ušlehaný sníh a ten jemně vmíchám do směsi. Takto můžete dát do vymazané bábovkové formy a dát péct.
Tím, že jsem chtěla připravit dezert, tak jsem tentokrát směs rozdělila do malých silikonových báboviček, které se nemusí vymazávat a syn si zřejmě připadal jak na pískovišti, takže mi s plněním báboviček ochotně pomáhal. Bábovičky nadité asi do dvou třetin jsem naskládala na plech a do předehřáté trouby dala péct na 180ºC až na povrchu začaly zlátnout a na špejli se nic nechytlo. Po vychladnutí se daly z formiček krásně vydělat.
K dozdobení těsně před podáváním jsem použila zakysanou smetanu oslazenou cukrem, kterou jsem dala doprostřed každé bábovičky. Pomyslnou třešničku vytvořila rozehřátá borůvková marmeláda, kterou jsem polila vršek báboviček a mohlo se servírovat. Samozřejmě můžete dát třeba horké maliny, či právě horké borůvky. Marmeláda byl jen dopředu nepromyšlený nápad a nic jiného po ruce nebylo, ale myslím, že všem opravdu chutnalo.
Tak ať vám třeba o zítřejším volnu chutná.