Domů » Sýrové profiteroly

Sýrové profiteroly

P1050607

Pokud ještě přemýšlíte co dnes na Silvestra připravit a jako já nejste nadšenci do odpalování rachejtlí, tak můžete třeba zkusit toto odpalované těsto.

Asi to nepatří mezi nejrychleji přichystané recepty, ale chuťově jsou skvělé, i když já ještě musím dopilovat vzhled. Čerpala jsem od Kitchenette a i když jsem postupovala přesně podle návodu, tak moje profiterolky vypadaly spíš jak nadýchané dalamánky, ale to bude zřejmě konzistencí – poměr máslo, vajíčka a hrnkové míry ostatního. Každopádně vyzkoušejte, přidejte tipy jak docílit kulového vzhledu, ale nebojte, jsou jak nadýchané obláčky i když se nezakulatí.

Potřebovala jsem:

  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku vody
  • 140 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 5 velkých vajec (pokojové teploty)
  • 1 a 1/2 hrnku (150 g) nastrouhaného sýra typu Gruyère nebo čedar , poprvé jsem použila Grand Moravia a nebylo to ono

Postup:

Troubu rozehřeji na 210ºC. V hrnci dám vařit mléko, vodu, máslo a sůl, jakmile přivedu k varu přidám mouku, stáhnu plamen a pěkně svižně míchám. Po několika minutách se na dně začne tvořit krustička, tak ještě chvíli v míchání pokračuji a těsto můžu dát do mísy trochu vychladnout. Začnu po jednom přidávat vejce. Další následuje vždy až po úplném vmixování toho předchozího. Nelekněte se, že po přidání vajíčka těsto zcela změní konzistenci a jakoby se srazí, po chvíli mixování se stav zase vrátí zpět. Nakonec přidám sýr, promíchám a lžící můžu dávat na plech vyložený pečícím papírem. Jedna lžíce znamená jeden profiterol, který ovšem v troubě zdvojnásobí svoji velikost. Z tohoto množství jsem připravila 39 nadýchaných kousků.

syrové sýrovky

Autorka doporučuje rovnou si nachystat dva plechy, po stažení na 185ºC je vložit současně a po 12 minutách pečení vyměnit horní plech za spodní a naopak a dopéct ještě 12-15 minut. Já jsem pekla po jednom plechu asi 25 minut dozlatova.

Jsou výborné samotné nebo s nějakým dipem či pomazánkou nebo místo pečiva třeba ke grilovaným klobáskám ve slanině. Tak dobrou chuť a ať se odpálení podaří.

P1050605

One comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..