„Mami, je to výborné! Chválím tě!“ Takto znělo nejvyšší ocenění mého malého konzervativce, který má pocit, že ho vším novým, chci připotrávit.
Protože poslední dobou chystám do práce hodně jídel s pečivem, chtěla jsem trochu změnu. Zároveň jsem ale potřebovala, aby se to dalo sníst i za studena v práci.
Nakonec jsem narazila u Kitchenette na tento recept na Placičky z quinoi a přizpůsobila si ho podle sebe a vznikla mi bezlepková varianta.
Potřebovala jsem:
- 360 g uvařené quinoi
- 1/3 pórku nakrájeného na co nejmenší části
- 1 cibuli na kostičky
- 4 vejce
- Hrst nastrouhaného sýra Grand Moravia
- Hrst nasekané petržele
- Hrst nasekaného medvědího česneku
- 2 stroužky lisovaného česneku
- 100 g pohankové krupice ( nebo pohanková mouka)
- Olej na smažení
Vše jsem smíchala dohromady (tedy kromě oleje) a chvíli čekala až se směs propojí. Pomocí vykrajovátka jsem tvořila asi centimetr tlusté placičky a smažila na olivovém oleji.
Tatarka:
- Majonéza
- Bílý jogurt
- Kysaná okurka
- Cibule
- Pepř, sůl
K placičkám jsem připravila domácí tatarku. Smíchala jsem 2 lžíce majonézy se lžící jogurtu. Přidala nastrouhanou kyselou okurku a na kostičky nakrájenou cibuli. Vše jsem smíchala a dochutila solí a pepřem.
Zeleninový salát:
- Rukola
- Ředkvičky na měsíčky
- Mrkev na tenké proužky
- Opečená slunečnicová semínka
Zálivka:
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citrónové štávy
- Sůl
- Pepř
Nakonec jsem připravila ještě zeleninový salát. Zeleninu jsem dala na talíř, posypala semínky a zalila zálivkou.
Placičky jsme měli ještě teplé se Štěpánem na večeři a druhý den jsme se o ně s mužem podělili na oběd…
Díky za recept určitě vyzkouším, také hledám stále nové recepty na oběd nebo svačiny do práce, takže se to hodí :)
Tak to jsme dvě :-) Tyto placičky jsou taky dobré v tom, že z nich není velký „binec“ , dají se jíst v pohodě rukou, takže na cesty a do práci můžu opravdu doporučit…