Domů » Perníčky

Perníčky

nazdobené perníčky
fotila Petra Hašková

Perníčky, to je prostě klasika. Změknou či nezměknou, to je oč tu běží.

Tento recept mám od své kamarádky a zdají se být zaručené. A že i letos byly hned měkké, potvrzuje i to, že po 5 dnech jich v krabici zbývá na dně. Takže rozhodně ještě před Štědrým dnem budu péct druhou dávku, i když tentokrát je zkusím částečně z celozrnné mouky.

Potřebuji:

  • 75 dkg hladké mouky
  • 28 dkg moučkového cukru
  • 12 dkg tuku – použila jsem klasické máslo
  • 4-6 lžic medu
  • 4 vejce + 1 rozšlehané na potření
  • 2 a ½ lžíčky jedlé sody
  • ½ balíčku koření do perníku Kotány – já jsem dala přiměřeně Perníkového koření Sonnentor

Všechny suroviny smíchám a pořádně zpracuji, já upřednostňuji ručně. Takto uhňácané těsto dám aspoň na dva dny odležet do chladu a před pečením ho nechám asi 2 hodinky při pokojové teplotě. Troubu předehřeji na 200ºC a po vložení perníčků ztlumím na 150ºC. Těsně před dopečením potřu rozšlehaným vejcem.

perníčky
fotila Petra Hašková

U nás tedy zdobit ani není třeba, protože každoročně mi doslova mizí pod rukama, ale přece jen jsem si letos trochu toho přikrášlení vyzkoušela.

Žel nepatřím mezi ty, co dělají vše přesně dle návodu, takže i polevu jsem dělala od oka, ale v receptech se praví, že budete potřebovat toto:

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru alespoň dvakrát prosátý
  • asi lžíci citronové šťávy

Je potřeba hodně míchat a když už vám bude připadat, že máte hotovo, tak ještě chvíli míchejte, poleva nemá téct ze lžíce, jen kapat. Hotovou polevou jsem plnila sáček, kterému jsem zešikma ustřihla růžek a mohla jsem se pustit do zdobení.

už je jen nazdobit
fotila Petra Hašková

Receptů na perníčky je snad tolik, kolik různých tvarů jich člověk vytvoří. Tento recept není ničím zvláštní, jen u nás jaksi zdomácněl a můžu říct, že už se stal naším tradičním, takže pro jistotu již recept neměním a pouze sbírám další a další vykrajovátka. Letošním hitem je u nás bezpochyby sob. A co letí či měkne u vás?

už se pečou
fotila Petra Hašková

4 comments

  1. Irena says:

    Asi jsem divná, ale perníčky miluji nejvíc tvrdé, když pěkně křupou :) Ty tvoje jsou nádherné, zdobení mi nikdy moc nešlo – nápady by byly, ale konzistence polevy se nikdy nevydařila….že by to bylo rukama????

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..