Domů » Páteční pizza

Páteční pizza

pizza
Začalo to pozvolna – knihou. Někdy po svatbě jsem si koupila knihu Pizza, quiche slané koláče. Knihu jsem sice záhy uložila do police, ale pizzu jsme si začali méně či více často objednávat v restauracích. Loni jsem si pořídila domácí pekárnu a to už bylo blízko k pátečním jedlým talířům, jak předchůdkyni dnešní pizzy v raných dobách údajně nazývali Etruskové.

Těsto dělám v domácí pekárně a zatímco se zpracovává, připravuji si rajčatovou omáčku. Co dám potom na omáčku záleží na momentální náladě či chuti mé nebo hostů, ale nejčastěji máme kombinaci salámů, sýrů, vajíčka a posypání bylinkami.

Potřebovala jsem:

Na těsto

  • 250 ml vody
  • 5 lžic olivového oleje
  • 500g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička sušeného droždí

Na rajčatovou omáčku (podle Alberta)

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku, pokrájela jsem na tenké plátky
  • plechovku konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžíce cukru
  • Sůl, pepř

Suroviny nahoru dle chuti – salám, šunka, mozzarella, tvrdý sýr, cherry rajčátka, bylinky – já používám koření na pizzu od Sonnentor.

Postup:

Do domácí pekárny dám postupně všechny suroviny, sůl do rohu, droždí do ďůlku uprostřed mouky a nastavím program: Těsto. Zatímco se těsto zpracovává mám volné ruce pro přípravu rajčatové omáčky. V hrnci rozpálím olej, přidám nakrájenou cibuli, opeču ji, přidám česnek a také chvíli opékám. Poté přidám konzervovaná rajčata, pyré, dle chuti můžete i červené víno. Vše promíchám, přisladím a nechám probublávat. Až se tekutina trochu vyvaří přidám sůl, pepř.

Troubu předehřeji na 220ºC. Hotové těsto na pizzu rozdělím na 4 díly a každý díl vyválím, či rukama zkušeným pohybem vytvořím kolo. Plech vyložím pečícím papírem, na něj kolo (mně se vlezou vždy 2 kola) a potřu jej rajčatovou omáčkou. Na ni položím salám, šunku, prostě ingredience dle chuti a nakonec to vše posypu kořením. Dám péct asi na 20 minut do trouby.

pizza

Tato pizza se nijak přesně nejmenuje. Možná jí můžeme dát pracovní název salámová. Ale rozhodně patří k našim pátečním večerům stejně jako nějaký fajn film nebo seriál. Takže možná to není ta pravá Itálie, ale to „Neřeš, nepřepínej a buď rád, že seš“, jak by vám řekla Eva Holubová ve filmu Knoflíkáři.

Dobrou chuť!

2 comments

  1. Ronja says:

    Moniko díky za tip, pizzu chci dnes zkusit. Tvoje články čtu ráda, jsou inspirativní, díky tobě nám například doma hraje Ryba z Havaje :)

    Klára H.

  2. moniKa says:

    To mě těší. S tou inspirací je to vzájemné. Já zas budu zkoušet tvoje zabalené rohlíky, zatím jsme vždycky pekli jen obyč housky. Napsala bych pro inspiraci článek i o filmech pro děti, ale Míša má trochu zvláštní vkus. Například teď frčí Návrat idiota a Na samotě u lesa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..