Je ze mě svačinářka. Od té doby, co začal Š. chodit do školy mi ani nic jiného nezbylo. Jeho svačiny jsou naštestí malé a moc času nezaberou. Když už jsem ale začala, tak jsme se s mužem dohodli, že mu zkusím chystat svačiny také.
Nejprve to byl rychle namazaný chleba s často se opakující lučinou či šunkou a nějaké ovoce. Do toho se ale kolem mě začaly hromadit knížky o stravování (zejména o tom francouzském) a kultuře stolování a chtě nechtě jsem si musela přiznat, že by to mohlo i u nás vypadat lépe. Nadchla mě myšlenka mála jídel, za to ale o několika chodech. Stejně tak jsem si uvědomila, že jak zajedu do stravovací rutiny, tak mě to ubíjí a díky tomu opomíjím spoustu potravin, které jsou výborné a prospěšné a naopak končím u pečiva a sladkostí, které pak jíme v přemíře.
Zatím stále neumím nějak extra plánovat a mít jídelníček na týden je pro mě velké sci-fi. Zjistila jsem ale, že se varianty svačin a studených obědů se dají krásně obměňovat a vždy z toho vyleze něco nového.
Zde je příklad jednoho jídla, které má muž v práci na celý den. Stačí mu to za předpokladu, že se nasnídá doma a bude mít větší večeři. Na obrázku je jako pečivo jen jedna bageta, ke které před odchodem do práce nakrájím ještě jeden nebo dva krajíce chleba.
Výhody to má nesporné. Víme co jíme, ušetříme za obědy v restauracích, nepřecpáváme se pečivem a v neposlední řadě i radost z toho, že dělám něco nejen pro naše žaludky, ale i pro náš vztah :-)
Jen chci ještě napsat, že se nesnažíme cílně hubnout, jídlo nevážím, nesleduji proteiny, tuky a sacharidy. Prostě chystám jídlo tak, aby nám chutnalo, zasytilo a hezky vypadalo.
A co že jsem to tentokrát vlastně připravila?
Pomazánka z uzené makrely:
- Termizovaný sýr
- Kousek másla
- Jarní cibulka nakrájená
- Maso z jedné uzené makrely (pozor na kosti)
- Sůl, pepř
- Citrónová šťáva
- Vše smíchat a okořenit dle chuti.
Ovocný salát:
- Hruška
- Jablko
- Mandarinka
- Lžíce javorového sirupu (může být klidně med)
- Dvě lžíce citrónové šťávy
- Ovoce nakrajíme na kostky, mandarinky můžou být na měsíčky. Smícháme sirup se šťávou a zakápneme ovoce.
Hrst ořechů (mandle a vlašské ořechy), jedna červená paprika, větší bageta.
Prostě v jednoduchosti je krása…
A co vy? Také si chystáte jídlo do práce nebo jste rádi, když se do té práce vůbec dostanete? :-)