Dlouho jsem sbírala odvahu jej udělat, ale teď můžu říct, že jsem před ním měla zbytečně velký respekt. Doteď jsem aspoň poctivě testovala, když ho někde v restauraci či kavárně nabízeli. Takže jsem věděla, do čeho jdu. S výběrem receptu jsem moc neváhala a sáhla jsem po osvědčené Ditě P. Poprvé jsem se tedy pustila do výroby Crème brûlée.
Budete potřebovat:
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 6 čerstvých bobkových listů (ty jsem k dispozici neměla, tak jsem místo čerstvých dala sušené)
- 1 vanilkový lusk
- 3 velká vejce
- 5 žloutků
- 175 g krystalového cukru + 25 na posypání
Postup:
Nejprve nalijeme do hrnce mléko a smetanu, zamícháme a přivedeme k varu. Odstavíme a přidáme bobkový list a vyškráblou dužinu i zbytek vavanilkového lusku. Toto necháme vychládnout a mezitím budeme v přípravě pokračovat dál. Do mísy nasypeme cukr, přidáme celá vejce i všechny žloutky a mixujeme tak dlouho až směs skoro zbělá (zabralo mi to asi 10 minut). Rozehřejeme troubu na 160 °C, do vaječné směsi přimícháme vychládlé mléko se smetanou. Poté přes sítko přelijeme do zapékacích mističek – množství by mělo být na 8 mističek o objemu asi 175 ml. Já mám zřejmě menší misky, protože mi část směsi zbyla.
Zcela naplněné mističky dáme do pekáče, do kterého nalijeme asi do poloviny výšky misek vodu a dáme vše na 40 minut do trouby. Já měla obavy, aby obsah byl dost udělaný, tak jsem pekla 45 minut a asi to bylo zbytečné, protože pudink už byl zcela pevný a správně by se měl ve středu třást.
Po upečení dáme mističky aspoň na dvě hodinky do lednice, aby krém ztuhl. Před podáváním posypeme povrch tenkou vrstvičkou cukru a buď ho rozehřejeme opalovací pistolí nebo dáme pod rozpálený gril do trouby – stačí chvilinka, mně se cukr trošku v některých misečkách mírně připekl. Je to opravdu chvíle a musí se to hlídat.
Doufám, že vás příprava neodradila, já se toho nejprve také bála. Není to rozhodně dezert na poslední chvíli, protože jeho příprava potřebuje čas, ale složitého na něm není vůbec nic. A ta chuť….
I’ve wanted to try crème brûlée for a while now. Thanks for posting it. Also I welcome the chance to use my propane torch in the kitchen! :-)