Už nějakou dobu jako alternativu k sušenkám a čokoládě občas kupuji jednoduché a přitom chuťově zajímavé raw tyčinky. A pořád jsem se nemohla odhodlat vyzkoušet poslední dobou čím dál víc známé a oblíbené raw kuličky. Už jsem měla v plánu vrhnout se na ně o Vánocích, ale letos jsem tak neměla chuť něco vytvářet, natož zkoušet něco nového, že jsem se k nim nakonec vůbec nedostala.
Vůbec mi nejde o to, že jsou raw, tedy nepečené nebo nějak jinak tepelně upravované, ani nepotřebuji nutně dezert, který je pro vegany nebo frutariány. Na raw tyčinkách a kuličkách miluji jednu věc. Na výrobu je potřeba minimum ingrediencí, příprava je super snadná a obsahují vlastně jen cukr, který je v sušeném ovoci.
Nakonec jsem se ke kuličkám dostala díky navštěvě kamarádky, která momentálně nemůže lepek a nestíhala jsem už nic upéct a nakrájet pouze čerstvé ovoce mi přišlo trochu nuda :-)
Na kuličky jsem potřebovala:
- 1 hrnek sušených datlí bez pecky
- 1/2 hrnku vlaškých ořechů
- 1/2 mandlí ( já použila neloupané, určitě to půjde i s loupanými :-)
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce lněného semínka
- 2 lžíce kokosového oleje
Na obalení dle chuti:
- Strouhaný kokos
- Namleté ořechy
- Kakao
Datle jsem si asi na dvě hodiny namočila do misky s vodou, aby hezky změkly. Až mi přišly dostatečně měkké, pokusila jsem se je spolu s oříšky a semínky a olejem rozmixovat, což musím přiznat, že jde trochu ztuha a nepodařilo se mi směs rozmixovat úplně do hladka. To ale nakonec nevadilo, alespoň to vypadalo více domácky :-) Nakonec jsem ze směsi tvořila kuličky, které jsem si rozdělila na třetiny, jednu část kuliček obalila v kokosu, druhou v oříšcích a třetí v kakau a hned mi vznikly tři druhy cukroví. A to se vyplatí :-)
Chuť mě opravdu mile překvapila, protože byly hodně podobné raw tyčinkám a muž si na zbytku kuliček pochutnal ještě večer u televize…
Máte také v oblibě raw tyčinky či kuličky? A jaké jsou ty vaše nej?
Budu moc ráda za vaše komentáře, na které se moc těším!
Bez raw tyčinek už bych asi nemohla být. Obzvlášť, když se teď vyhýbám mouce, rýži apod., mě zachraňují, abych kolikrát nebyla hlady. Jinak si je dám ráda i mimo tento způsob stravování.
Kuličky jsem ještě nezkoušela. Ne, že bych nechtěla, přemýšlela jsem nad nimi před Vánoci, ale musela bych je sníst asi všechny sama a to se obávám, že by se mi trošku přejedlo. Manžel by to do úst nevzal a u dětí měly největší úspěch vanilkové rohlíčky, takže se obávám, že bych je ke kuličkám nepřesvědčila. Ale zkusit bych je někdy chtěla, třeba když zmenším množství… :) S mixérem bych to měla podobně, klasické domácí roboty tohle asi nedají. Ale, jak říkáš, aspoň to má potom takový ten domácký „handmade“ nádech :)
Určitě je to super alternativa, ale asi bych taky nemohla jíst jako cukroví jen raw kuličky :-) Tak jako nepotřebujeme jíst jen bílou mouku, maso a tatranky, tak jíst jen raw tyčinky či kuličky by mě asi taky dlouho nebavilo :-D Je ale svělé, když má někdo omezení v určitých poravinách, že už se dnes dá opravdu krásně experimentovat a nahrazovat. A co se týče mixéru, tak jsem byla opravdu ráda, že jsem ty datle namočila, protože jinak by to mixér snad vůbec nedal…
já dělám, že obaluju jen datle v kokosu. Nebo třeba suš.švestky, meruňky. Pěkně to na tom drží. Je to rychlé, když příjde návštěva. A chci hrozně moc poděkovat za přidání mezi oblíbené blogy. Moc si toho cením :*
To máme radost, že máte radost :-) Ty datle se před obalením asi předem také namočí, že? Já ještě úplně miluji švestky v čokoládě, ale ještě jsem se nedostala k domácí výrobě :-D
ty co kupuju já jsou celkem vláčné(teď si nevzpomenu na výrobce) , tak si jen nasypu mističku s kokosem a trochu to do toho zatlačím a drží to. A sušené švestky jdou ještě lépe.
Děkuji za odpověď. Asi opravdu záleží na typu ovoce :-)