Měsíc leden nemám příliš v oblibě, protože je většinou studený, dlouhý, dny stále ještě krátké. Vánoční výzdoba už je uklizená a na tu jarní je zatím času víc než dost. Letos v lednu jsem ale našla pár věcí, které mi zpříjemňovaly dny a večery, když jsem zbytku rodiny vařila čaje a podávala léky ke snížení horečky.
Jednou z nich byl i víkendový banana bread. Píšu víkendový, protože jsem ho záměrně pekla před víkendy, abychom měli co ujídat při dlouhých sobotních snídaních. Mám moc ráda ty chvíle, kdy mi kuchyni provoní krásná vůně a to tenhle chlebík dokáže opravdu znamenitě.
Suroviny:
- 125g másla, změklého (plus na vymazání chlebíčkové formy)
- 175g tmavého třtinového cukru
- 1-2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 4 zralé banány, rozmačkané vidličkou
- 225g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička mleté skořice
- 120g medu
- 100g tmavé vysokoprocetní čokolády, nasekané
- 70g lískových ořechů, přepůlených, nasucho opražených (nemusí být)
- hrubá mouka na vysypání
Postup:
Troubu předehřeji na 160°C. Máslo, cukr a extrakt dám do robota a šlehám do světlé a nadýchané pěny (asi 8 minut). Poté postupně zašlehám vejce. Nakonec přidám do směsi banány, mouku smíchanou s kypřicím práškem a skořicí, lískové ořechy, med a čokoládu. Směs přendám do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané chlebíčkové formy. Peču nejméně hodinu a čtvrt, většinou ale o něco déle, do té doby dokud těsto ulpívá na dřevěné špejli. Hotový chlebík vyndám a nechám ho ve formě chladnout asi 20 minut, pak vyklopím.
Další potěšení mi připravila moje kamarádka Peťa, když jsme přišly vymrzlé z focení a potřebovaly jsme se co nejrychleji zahřát. Já na tomto receptu nemám žádnou zásluhu, protože Peťa, jen co dovařila, už vytahovala foťák. S jejím svolením se o něj s vámi podělím. Mně tedy před chřipkou nezachránil, ale zahřát umí pořádně!
Na čtyři porce:
Ohřejte 1 l brusinkového džusu, přidejte nakrájený zázvor (stačí menší kus) a 5 min povařte. Pak přidejte 2 pytlíky dobrého ovocného (případně černého) čaje a ještě 5 minut povařte. Nakonec přidejte šťávu ze dvou mandarinek a podle chuti dochuťte cukrem.
Všechny fotografie fotila Petra Hašková.
One comment