Podzimní barvy jsou mé velmi oblíbené a když k nim vyladím i jídelníček, připadám si přímo královsky. Tento týden byla naší barvou oranžová, takže dýně Hokaido byla první volbou.
Rozhodla jsem se obohatit náš stůl nejen o dýňovou polévku, kterou milují zejména mé děti, ale také o dýňový dezert a omáčku k hlavnímu jídlu. A když jsem si na stránkách dýně – ano dýně Hokaido má své vlastní stránky – přečetla o jejích účincích, nepochybuji, že tento životabudič můžeme konzumovat téměř bez míry.
Dýňový koláč
Budete potřebovat:
- 250g hotového křehkého těsta (já použila listové a také to bylo moc dobré)
- 500g dýně
- 50g másla
- šťávu z jednoho pomeranče
- 350g tvarohu
- 100g cukru krupice
- 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 sáček vanilkového cukru
- 4 žloutky
Postup:
Troubu předehřejeme na 180ºC. Dýně Hokkaido se nemusí loupat, jen je potřeba ji pořádně vydrhnout. Rozkrojíme dýni a lžící vydlabeme semínka. V hrnci rozpustíme máslo, dýni rozkrájenou na kousky přidáme a krátce orestujeme. Zalijeme pomerančovou šťávou a pod pokličkou pěkně doměkka podusíme asi 10 minut. Necháme zchládnout a rozmixujeme – já to zkusila nemixovat úplně dohladka, ale i když na pohled to bylo možná zajímavější, tak v chuti mi ty drobné kousky slupky vadily.
V misce ušleháme cukr a žloutky, přidáme tvaroh, vanilkový extrakt (nebo vanilk. cukr), vše prošleháme a přidáme zchládlé dýňové pyré.
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a položíme rozválené těsto (hotové křehké těsto jen položíme i s papírem do formy). Vlijeme tvarohovou směs a dáme péct na 30 minut, poté stáhneme teplotu na 160ºC a pečeme, dokud se těsto nepřestane lepit na špejli.
Dýňová omáčka
Budete potřebovat:
- 500g dýně
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 menší nakrájenou cibuli
- 150 g anglické slaniny
- 100g strouhaného parmazánu
- hladkolistou petržel na ozdobu
- sůl
Postup:
Dýni umyjeme, rozkrojíme a lžící vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na asi 2cm kousky.
Ve větším kastrolku rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme ji do sklovita. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky a chvíli ještě opékáme. Nakonec přidáme dýni, zalijeme 400ml horké vody a pod pokličkou necháme asi 30 minut probublávat.
Z kostiček by se měla stát hustá omáčka, kterou jsem trochu dochutila solí. Mezitím si připravíme buď bramborové noky dle návodu na obalu, nebo těstoviny, přelijem dýňovou omáčkou, posypeme parmazánem a pokud máte nasekanou petrželí.
Nám omáčka ještě zbyla, protože jsem ji dělala asi z 1 kg dýně, tak jsem ji jen trochu zředila vodou, přidala smetanu a s opečeným rohlíkem jsem ji další den servírovala jako dýňovou polévku.
A kdo by neměl ještě dýně dost, tak navečer může zkusit tento podzimní poklad pečený s tymiánem. Recept, ten ale bude zas někdy příště. Dobrou barevně vyladěnou chuť.
Taky jsem dělala polévku, byla to mňamka :-)
Jo je fakt vynikající a asi se na ní nedá vůbec nic pokazit. V nejjednodušší verzi stačí v podstatě jen uvařit dýni a dochutit solí. A když se začne trochu experimentovat a přidávat smetana, nebo olej (třeba i dýňový či jiný aromatizovaný), nebo opečené mandlové lupínky…Já jsem se asi fakt do dýně zamilovala – dnes jsem ji pro změnu měla v rizotu:)
Ty pražené mandle na plátky jsme právě měli taky, nikdy by mě nenapadlo, že by se daly dát do polévky mandle a už vůbec by mě nenapadlo, že by to mohlo být TAK luxusní :-)