Včera se u nás peklo. V poslední době se nám poněkud změnil jídelníček, takže se peče častěji a častěji.
Já si na to zvykám velmi pomalu a trochu s nelibostí, ale holt mám doma 3 chlapy, tak to asi nepůjde jinak. A tak to u nás začíná pěkně kynout (no snad já nedopadnu stejně jako ta těsta). Tento recept mě zaujal jednak tím, že se jedná o tematické jídlo (ve Švédsku se šneci pečou 4.října) a jednak tím, že to vypadá vcelku efektně a chutně. Množství mouky mi přišlo poněkud přehnané, ale nakonec se po nich jen zaprášilo. Receptu jsem se držela, jen jsem místo normálních kvasnic použila sušené. Originál jsem našla zde a je to tam i s videonávodem, takže komu se nechce číst dál, nechť koukne na „pohyblivé obrázky“.
Potřebovala jsem
na těsto:
- 150 g změklého (rozpuštěného) másla
- 90 g cukr krystal
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky kardamonu
- 500 ml mléka
- 50 g čerstvých kvasnic (já použila balíček sušených)
- 800 – 840 g hladké mouky
na náplň:
- 150 g změklého (rozpuštěného) másla
- 90 g cukr krystal
- 2 vrchovaté lžíce skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- rozšlehané vejce
- třtinový cukr na posypání
Postup:
Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, sůl a kardamon. Do mléka ohřátého na teplotu těla přidejte kvasnice a když jsou zcela rozmíchané přilijte mléko do máselné směsi. Po částech přidejte mouku a zpracujte mírně lepkavé těsto. Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout (já nechala kynout asi hodinku a půl).
Mezitím jsem v hrnci rozpustila máslo na náplň, přidala jsem do něj oba cukry, skořici i kardamon a dala jsem vše asi na půl hodinky do lednice trochu ztuhout.
Když je těsto hezky vykynuté, rozdělte jej na dvě stejné části. Z každé z nich vyválejte placičku o velikosti asi 40 x 50 cm, potřete polovinou náplně ( na druhou placku druhou půlku) a můžete začít motat jako koberec. Náplň má tendenci vytékat, takže nenatírejte až do konce. Smotanou roličku krájejte asi na 1,5 cm plátky. Šnečky dejte na pečícím papírem vyložený plech a nechte ještě asi půl hodinky kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 250 ºC. Šnečky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem (já se bála, aby šneci nebyli příliš přeslazení, ale jsou to zbytečné strachy, takže klidně sypte) a dejte asi na 10 minut péct.
Přeji dobrou chuť!
Jeeeeeee, new food! :-)
I have a question though, I only have cardamon pods (green) I use for Indian cooking. Reading your recipe makes me think that you have some kind of ‚kardomon mlety‘? I have never seen it in the shops.
Yes, it’s „kardamon mlety“ :). I bought it in the shop „Sindibad“ – or in another special shop with spice.Or I saw it in Sklizeno yesterday.
Super, thanks. I will try to get my hands on some. I’m not fond of milling cardamon by hand ;-)