Kamarád, když je ochutnal, řekl: „Mňam, to je jak bramborák ve formičce, ne?“
A nebyl daleko od pravdy, protože Dita P., z jejíž kuchařky jsem brala inspiraci, o nich píše v podstatě to samé: „…skvělé bramboráky na cestu.“
Potřebovala jsem:
- 100g slaniny, nakrájené na kostičky
- 550g brambor
- 225g hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 120g tvrdého sýra + trochu na posypání
- 2 vejce
- 80ml olivového oleje
- 100ml mléka
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- zelené bylinky – já jsem použila asi půl hrsti petrželky a medvědího česneku, obojí nasekané
Postup:
Na pánvi jsem opekla nakrájenou slaninu. Oloupala jsem a nahrubo nastrouhala brambory. Mouku jsem smíchala s kypřícím práškem a přidala zchládlou slaninu, nahrubo nastrouhaný sýr, brambory, prolisovaný česnek a bylinky. Pak jsem vyšlehala vejce s olejem a mlékem a nalila vše k sypké směsi. Nakonec jsem hustší těsto osolila, opepřila a důkladně promíchala.
Předehřála jsem troubu na 180ºC. Těsto jsem rozdělila do formiček na muffiny – mně to vyšlo na 14 muffinů – posypala zbytkem sýra a dala péct asi na 40 minut.
Ze silikonových formiček šly muffinky krásně vyndat a teplé byly úžasné. Původní záměr vzít je na cestu vlakem se nezdařil (zmizely z talíře dřív než jsme se vydali na nádraží), ale určitě je příště balím do batohu hned po upečení. Shodou okolností jsem měla udělaný cibulový dip – také z této kuchařky – a jelikož muffiny jsou sušší, tak s tímto dipem krásně klouzaly do krku.
Pokud je nevezmete na cestu, bezpochyby se dají přidat jako příloha, stejně jako bramboráčky.
I tasted these last Sunday, they were great, and I’m going to make some today!
cool, enjoy it and thanks for kind words :-)
Those potatoes need to be raw or cooked?