Prvním receptem, který jsem podle Ditina Deníku vyzkoušela, byly Americké pancakes. Toto jídlo mi připadá jako ideální na líné sobotní ráno, kdy pozdě vstáváte (tedy pokud Vás děti či zvířata nechají) a nikam nespěcháte. Do oběda daleko a na snídani pozdě. A pokud Vám nevadí chvíli postát u sporáku a vytvořit pár lívanců, tak není co řešit!
Na lívance pro 4-6 osob je potřeba:
- 190 g hladké mouky
- 4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžíce krupicového cukru
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 5 lžic rozpuštěného másla a ještě kousek na opékání
- javorový sirup na přelití
Počítejte s tím, že zašpiníte minimálně dvě mísy. Do jedné je potřeba prosít mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí. A v druhé míse zase vyšlehat vejce s mlékem a máslem. Vše smícháme dohromady a necháme tak 10 minut odpočinout.
Nakonec se nechá na pánvi rozpustit zbylé máslo, na kterou se pak postupně naběračkou nalévá těsto. Pokud nemáte přímo pánev na lívance, počítejte s tím, že lívance nebudou úplně kulaté, ale na chuti neztratí. Jak radí Dita, lívance je dobré opékat po jedné straně do té doby než začnou vyskakovat puchýřky a pak obrátit. Celý lívanec se hezky zatáhne a půjde dobře obrátit. Na druhé straně necháme ještě tak minutu opékat. Moje lívance jsou možná trochu víc nahnědlé. Těsto totiž vyžaduje neustálou pozornost, stejně jako mé děti.
Dita ve svém receptu radí naskládané lívance přelít javorovým sirupem. Já na to neměla srdce a tak jsem nechala každého člena rodiny, ať si lívanec obloží podle své chuti. U dětí jasně vedla Nutella nebo javorový sirup. Muž vyzkoušel lívance naslano s máslem a sýrem. A já jsem se zamilovala do chuti javorového sirupu a čerstvých jahod.
Tak jsme je taky vyzkoušeli a tudíž víme, že toto množství se dá sníst i ve dvou lidech. Přiznávám, že trochu těžko nám bylo, ale jsou opravdu velmi jedlé. My na ně dávali marmeládu nebo povidla, takže to vlastně už nebyly úplně americké lívance, ale byl to skvělý brunch.