Domů » Bramborové muffiny – neboli bramboráky na cestu

Bramborové muffiny – neboli bramboráky na cestu

P1050225

Kamarád, když je ochutnal, řekl: „Mňam, to je jak bramborák ve formičce, ne?“

A nebyl daleko od pravdy, protože Dita P., z jejíž kuchařky jsem brala inspiraci, o nich píše v podstatě to samé: „…skvělé bramboráky na cestu.“


P1050211

Potřebovala jsem:

  • 100g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 550g brambor
  • 225g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • 120g tvrdého sýra + trochu na posypání
  • 2 vejce
  • 80ml olivového oleje
  • 100ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • zelené bylinky – já jsem použila asi půl hrsti petrželky a medvědího česneku, obojí nasekané

Postup:

Na pánvi jsem opekla nakrájenou slaninu. Oloupala jsem a nahrubo nastrouhala brambory. Mouku jsem smíchala s kypřícím práškem a přidala zchládlou slaninu, nahrubo nastrouhaný sýr, brambory, prolisovaný česnek a bylinky. Pak jsem vyšlehala vejce s olejem a mlékem a nalila vše k sypké směsi. Nakonec jsem hustší těsto osolila, opepřila a důkladně promíchala.

Předehřála jsem troubu na 180ºC. Těsto jsem rozdělila do formiček na muffiny – mně to vyšlo na 14 muffinů – posypala zbytkem sýra a dala péct asi na 40 minut.

P1050220

Ze silikonových formiček šly muffinky krásně vyndat a teplé byly úžasné. Původní záměr vzít je na cestu vlakem se nezdařil (zmizely z talíře dřív než jsme se vydali na nádraží), ale určitě je příště balím do batohu hned po upečení. Shodou okolností jsem měla udělaný cibulový dip – také z této kuchařky – a jelikož muffiny jsou sušší, tak s tímto dipem krásně klouzaly do krku.

Pokud je nevezmete na cestu, bezpochyby se dají přidat jako příloha, stejně jako bramboráčky.

4 comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..