Domů » Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže

100OLYMP2-002

Chtěla jsem je zkusit už dávno, ale pořád jsem si říkala, že to bude moc upatlané a pracné. Jejich čas ale přišel a to právě v tuto velmi hektickou adventní dobu. Ke svému překvapení jsem zjistila, že nic složitého mě nečeká a že se trochu upatlám od čokolády mi vlastně ani nevadí, protože kvalitní čokoláda je prostě úžasný balzám (na tělo i duši). Tentokrát jsem neexperimentovala a vše jsem dělala přesně tak, jak jsem našla u Cataliny v receptu. Rozhodla jsem se rovnou jak pro hořkou tak mléčnou variantu a myslím, že jsem udělala dobře. Jednak nám chutnalo kombinovat obojí a jednak jsem měla poloviční práci s nádobím.

Budete potřebovat pouze:

  • 200 g hořké čokolády (na mléčnou variantu 200g mléčné) nastrouhané
  • 140 ml smetany na šlehání (30 – 40% tuku)
  • 1 vanilkový lusk
  • 30 g másla změklého
  • kakao na obalení

Čokoládu je potřeba koupit kvalitní, náhražky se opravdu nevyplatí, stejně tak kakao, které by mělo mít obsah kakaového másla víc jak 20%.

Postup:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nastrouhanou nebo hodně rozdrcenou čokoládu jsem si dala do mísy. Do hrnce jsem nalila smetanu a přidala vydlabanou vanilku a pomalu jsem zahřívala k varu. Ihned jsem horkou smetanu nalila na čokoládu a nechala asi minutu bez zamíchání, aby se rozpouštěla. Přidala jsem na kousky nakrájené máslo a směs jsem míchala dohladka.

Misku s čokoládovou směsí jsem zabalila do folie a nechala do druhého dne v chladu.

Druhý den jsem si do další misky nachystala kakao a lžičkou jsem nabrala z ledničky vytaženou ztuhlou čokoládovou hmotu. Uválela jsem váleček, nebo je možné vytvarovat lanýž (nepřesná kulička) a obalila jsem jej v kakau. Čokoládová směs z mléčné čokolády není zcela tuhá, takže je třeba ji dát před obalováním asi na půl hodinky do mrazáku, aby šly lanýže /válečky dobře tvarovat.

Před podáváním se doporučuje nechat lanýže chvíli při pokojové teplotě přijít k sobě.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lanýžů/válečků se mi z jedné dávky podařilo vymodelovat asi 30, ale už teď jich je asi o třetinu míň – popravdě mi to ale vůbec nevadí, protože vím, že cukroví stejně nejvíc chutná před Vánocemi, takže proč se do něj potom na Štědrý večer nutit, že?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 comments

  1. Veronika says:

    To vypadá úžasně, taky jsem si říkala, že vyzkouším a bráchům a jejich rodinám to spolu s pečeným čajem dám jako jedlý vánoční dárek. :-) Já mám zase recept od Florentýny z Vánoční kuchařky pro dceru…no snad to stihnu :-)

  2. moniKa says:

    Já jsem se do nich pustila neplánovaně díky kamarádce, která je dělala a jelikož se jí vůbec čokoládová hmota nevytvořila, tak vše putovalo do koše – měla ale kombinaci jiných receptů. Vzala jsem to jako výzvu lanýže zkusit a fakt jsem se tentokrát držela přesně ingrediencí i postupu a vyšlo to. Z té mléčné čokolády to míň ztuhlo, ale z té hořké krásně drží a jsou skvělé. I jako ten jedlý dárek určitě potěší.
    Tak přeji ať se taky vydaří a chutnají. Jen to nepřežeňte z procentama, je potřeba myslet na to, že která čokoláda vám chutná, tak z tolika procent lanýže dělejte – přece jen 85 nebo 90% už je aspoň pro mne ve větším množstvím nejedlá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..