Chtěla jsem je zkusit už dávno, ale pořád jsem si říkala, že to bude moc upatlané a pracné. Jejich čas ale přišel a to právě v tuto velmi hektickou adventní dobu. Ke svému překvapení jsem zjistila, že nic složitého mě nečeká a že se trochu upatlám od čokolády mi vlastně ani nevadí, protože kvalitní čokoláda je prostě úžasný balzám (na tělo i duši). Tentokrát jsem neexperimentovala a vše jsem dělala přesně tak, jak jsem našla u Cataliny v receptu. Rozhodla jsem se rovnou jak pro hořkou tak mléčnou variantu a myslím, že jsem udělala dobře. Jednak nám chutnalo kombinovat obojí a jednak jsem měla poloviční práci s nádobím.
Budete potřebovat pouze:
- 200 g hořké čokolády (na mléčnou variantu 200g mléčné) nastrouhané
- 140 ml smetany na šlehání (30 – 40% tuku)
- 1 vanilkový lusk
- 30 g másla změklého
- kakao na obalení
Čokoládu je potřeba koupit kvalitní, náhražky se opravdu nevyplatí, stejně tak kakao, které by mělo mít obsah kakaového másla víc jak 20%.
Postup:
Nastrouhanou nebo hodně rozdrcenou čokoládu jsem si dala do mísy. Do hrnce jsem nalila smetanu a přidala vydlabanou vanilku a pomalu jsem zahřívala k varu. Ihned jsem horkou smetanu nalila na čokoládu a nechala asi minutu bez zamíchání, aby se rozpouštěla. Přidala jsem na kousky nakrájené máslo a směs jsem míchala dohladka.
Misku s čokoládovou směsí jsem zabalila do folie a nechala do druhého dne v chladu.
Druhý den jsem si do další misky nachystala kakao a lžičkou jsem nabrala z ledničky vytaženou ztuhlou čokoládovou hmotu. Uválela jsem váleček, nebo je možné vytvarovat lanýž (nepřesná kulička) a obalila jsem jej v kakau. Čokoládová směs z mléčné čokolády není zcela tuhá, takže je třeba ji dát před obalováním asi na půl hodinky do mrazáku, aby šly lanýže /válečky dobře tvarovat.
Před podáváním se doporučuje nechat lanýže chvíli při pokojové teplotě přijít k sobě.
Lanýžů/válečků se mi z jedné dávky podařilo vymodelovat asi 30, ale už teď jich je asi o třetinu míň – popravdě mi to ale vůbec nevadí, protože vím, že cukroví stejně nejvíc chutná před Vánocemi, takže proč se do něj potom na Štědrý večer nutit, že?
Yes. You got me at „Chocolate“. Now I will have to make some.
toto som nemala ani vidieť! :O Tento recept cez sviatky určite vyskúšam :)
WerushBerry
To vypadá úžasně, taky jsem si říkala, že vyzkouším a bráchům a jejich rodinám to spolu s pečeným čajem dám jako jedlý vánoční dárek. :-) Já mám zase recept od Florentýny z Vánoční kuchařky pro dceru…no snad to stihnu :-)
Já jsem se do nich pustila neplánovaně díky kamarádce, která je dělala a jelikož se jí vůbec čokoládová hmota nevytvořila, tak vše putovalo do koše – měla ale kombinaci jiných receptů. Vzala jsem to jako výzvu lanýže zkusit a fakt jsem se tentokrát držela přesně ingrediencí i postupu a vyšlo to. Z té mléčné čokolády to míň ztuhlo, ale z té hořké krásně drží a jsou skvělé. I jako ten jedlý dárek určitě potěší.
Tak přeji ať se taky vydaří a chutnají. Jen to nepřežeňte z procentama, je potřeba myslet na to, že která čokoláda vám chutná, tak z tolika procent lanýže dělejte – přece jen 85 nebo 90% už je aspoň pro mne ve větším množstvím nejedlá