Deník Dity P. mám doma něco přes rok a až nyní jsem vyzkoušela Levandulovou limonádu. Do těchto tropických dní je to nápoj více než vhodný. Limonáda je výborná nejen díky skvělé a osvěžující chuti, ale také díky primitivností přípravy, která zabere maximálně 10 minut a svoji energii tak můžete šetřit pro její popíjení :-)
Než začnete, zkontrolujte si, zda máte dostatek ledu, sušené lístky levandule, dostatek citrónů a tak akorát cukru!
Podle Dity je následující dávkování asi na 1,5 litru limonády. Pokud máte rádi hodně sladkou a citrónovou chuť, tak asi ano, já bych stejnou dávku zvolila zhruba na litry 3.
Podle Ditina receptu budete potřebovat:
- 250 ml vody + 1 l studené vody
- 200 g cukru
- 1 lžíce sušených levandulových lístků
- 200 ml citronové šťávy
- led
Do hrnce jsme nalila vodu, přisypala cukr a levandulové lístky. Pokud nemáte zahrádku s vlastní levandulí, stačí zajít do prodejny zdravé výživy nebo bylin a koupit sušenou levanduli např. od Sonnentoru.
Vše jsem nechala přivést k varu, povařila asi 2 minuty a nechala chvíli vychladnout.
Levandulový sirup jsem přecedila do karafy, ochutila vymačkanou citronovou šťávou, dolila vodou, přidala led a vše zamíchala. Horko bylo velké, ledu málo, tak jsem dala limonádu vychladit do lednice. A dobře jsem udělala.
Vychlazenou limonádu jsme si vzali do termosky k vodě a v parném dni to bylo lepší osvěžení než místní točená kofola :-)
Pozor: Levandule zklidňuje a tlumí. Není proto vhodná k podávání malým dětem, těhotným a kojícím. I když v dnešní době hyperaktivity by tento lahodný mok přišel vhod nejednomu rodiči :-)