Začínám mít pocit, že pokud nepřestanu psát o cibuli, tak ta zima prostě neodejde. Tento recept je tedy prozatím poslední z cibulového seriálu a příště už se radši budeme věnovat nějakému jarnějšímu receptu :-)
Indické smaženky s rájtou si ale neodpustím. Pokud máte zrovna jako já pikantní období plné chilli a česneku, je tento recept přesně pro vás :-) Našla jsem ho v březnovém čísle časopisu Apetit a zaujal mě zejména svou jednoduchostí.
Potřebujeme:
- 2 červené cibule
- 100 g hrašky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- chilli koření podle chuti
- 150 ml vody
- 2 lžičky kari koření nebo kari pasty
- sůl
- pepř
- olej na smažení
mátová rájta:
- 150 g bíleho jogurtu
- 2 lžíce nadrobno nakrájené máty (já použila sušenou)
- 1 malý utřený stroužek česneku
Jednu cibuli jsem nakrájela nadrobno a druhou na tenké plátky. Smíchala jsem hrašku s kypřícím práškem a prosála do mísy. Přidala jsem kari koření, chilli a sůl. Ke směsi jsem přilila vodu a umíchala hustší těsto. Vmíchala jsem cibuli tak, aby se obalila těstíčkem.
Pak jsem si vyvořila rájtu, neboli studenou indickou omáčku. Promíchala jsem jogurt s mátou a čenekem a podle chuti osolila a opepřila.
Ve wok pánvi jsem rozehřála vyšší vyrstvu oleje – asi 5 cm. A do rozpáleného oleje jsem po lžících vkládala cibuli v těstíčku a smažila z každé strany asi 4 minuty. Po usmažení jsem smaženky osušila papírovými ubrousky.
Dětem jsem tento pokrm ani nenabízela, ale s mužem jsme se skoro pohádali o poslední kousek :-)
To musím co nejdříve vyzkoušet,ale asi až večer,to asi není jídlo vhodné ke konzumaci před odchodem do společnosti :-)
Nebo je můžeš nabídout společnosti a budete na tom všichni stejně :-D
Po paplání se se smaženými cibulovými kroužky jsem k tomuto jídlo neměla důvěru. Ale příprava se naprosto nedá srovnat. Toto jídlo je během čtvrt hodinky nachystané k servírování a chutná skvěle. Řadím k party jídlům, ovšem jen pro cibulomilce.