Možná intuitivně jsem v těchto chladných dnech sáhla po své neméně oblíbené kuchařce od Lenky Požárové Což takhle dát si Tvaroh. Původní recept s rebarborou jsem vzhledem k sezóně musela vyměnit za jablka, ale kombinace se zázvorem a ořechovým sypáním se ukázala jako výborná podzimní variace.
Potřebovala jsem:
-
700 g jablek, oloupaných a nakrájených na plátky (původně 700g rebarbory)
-
80 g třtinového cukru
-
Kus čerstvého zázvoru
-
300 g hladké mouky (může být i celozrnná)
-
150 g změklého másla
-
Špetka soli
-
500 g tvarohu ve vaničce
-
200 g zakysané smetany
-
50 g hroznového nebo moučkového cukru (použila jsem med)
-
2 vejce
Na posýpku:
-
30 g hrubé mouky
-
30g změklého másla (původně tuk na pečení)
-
20 g mletých vlašských ořechů
-
20 g vanilkového cukru
Postup:
Oloupaná a nakrájená jablka jsem posypala třtinovým cukrem a nechala odstát asi 30 min. Až pustila šťáva přidala jsem najemno nastrouhaný zázvor a asi 3 minutky jsem podusila.
Mezitím jsem si nachystala těsto smícháním hladké mouky, másla, špetky soli a 4 lžic studené vody. Zpracované těsto jsem dala na 30 minut do lednice.
Poté jsem těsto vyválela a vložila do pečícím papírem vystlané koláčové formy o průměru 28cm. Nechala jsem asi 3cm vysoký okraj a na těsto jsem pokladla mírně vychlazenou jablečnou směs.
Z tvarohu, zakysané smetany, medu a vajec jsem si umíchala krém, který jsem rozetřela na směs. Nakonec jsem koláč posypala posýpkou vytvořenou smícháním ingrediencí na drobivou směs. Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 180 ºC (v horkovzdušné na 160ºC) asi 50 minut.
Těsto se mi trochu hůř válelo, spíš jsem ho do koláčové formy nakonec prsty natlačila a je opravdu potřeba nechat vyšší okraj, protože směsi a krému je docela dost. Koláč je vláčný a chutě jsou příjemně podzimní. Je vidět, že k chladným dnům a teplu rodinného krbu (či aspoň trouby) Požárová nejen svým jménem patří.