K podzimu neodmyslitelně patří jak pouštění draků, tak samozřejmě také houby. Abych pravdu řekla, sbírání a rozpoznávání hub ráda přenechávám druhým, já si pro ně jednoduše skočím na „Zelňák„. A protože v naší rodině nejsou všichni milovníci hub, hledám takové recepty, které budou tak dobré, že v nich ani ty houby nebudou vadit!
A srpnový Apetit takový skvost skrýval.
Tady je – Slaný koláč s hříbky. Po snězení pár kousků sice budete muset minimálně hodinu cvičit, ale ta oběť za to stojí :-)
Budete potřebovat:
- 250 g listového či křehkého těsta
- 25 g másla
- 250 – 300 g čertvých hříbků nakrájených na plátky (já jsem použila směs hub, hříbky tam byly také)
- 100 g slaniny, nakrájené na malé kostičky
- 1-2 stroužky česneku, drcené
- 200 ml smetany na šlehání
- 3 vejce
- 100g sýra gruyére, nastrouhaného (já použila tvrdý sýr Grand Moravia, příště se chystám na sýr přímo podle receptu)
- lístky ze 3 snítek tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na začátku přípravy jsem si předehřála trouby asi na 200 stupňů. Vyválela těsto, které chvíli odpočívalo mimo lednici a vyložila jsem jím koláčovou formu. Doporučuji věnovat pozornost zejména okrajům a nechat na nich dostatek těsta a klidně ho nechat přesáhnout přes ně, protože jinak těsto sjede do středu. Těsto doporučuji také propíchat vidličkou, jinak se bude hodně nafukovat. Po té jsem těsto vložila asi na 5 minut do trouby.
Na másle jsem osmahla slaninu s houbami a česnekem, tak aby vše hezky zezlátlo. Slila jsem přebytečný tuk a celý obsah dala do mísy. Po té jsem přimíchala vše ostatní – smetanu, vejce, sýr, tymián, muškátový oříšek. Nakonec jsem směs dochutila solí a pepřem.
Směs jsem vylila na těsto, ztlumila troubu na 180 stupňů a pekla asi dalších 20 minut než se koláč zpevnil.
A jak radí Apetit, pokud chcete mít ještě krásnější koláč, houby krájejte tak, aby hlavička s nožičkou držela pohromadě. Dle mého názoru je lepší po osmahnutí vybrat pár takto nakrájených hub a naaranžovat je na koláč až po nalití směsi.