Nevěřila bych, že nějaká úprava lososa naši rodinu nadchne víc než naše osvědčená varianta s máslem a bylinkami. Navíc losos a cibule, k tomu jakási sojovka : „To bude škoda masa“ říkala jsem si. Na druhou stranu jsem chtěla Ditě Pecháčkové důvěřovat a vyzkoušet něco nového. A přiznám se, že tento recept předčil mé očekávání.
Potřebovala jsem pro 3 strávníky:
-
asi 3 lžíce olivového oleje
-
2 cibule nadrobno nakrájené
-
3 filety z lososa
-
sůl, 1 lžíce kmínu
-
3 lžíce limetkové šťávy (v receptu jsou 3 citrony nakrájené na kolečka)
-
2 hrsti nasekaného kopru
-
3 lžíce teriyaki omáčky
-
pepř
-
60 g másla nakrájeného na kousky
Postup:
Předehřála jsem si troubu na 180 ºC. Na pánvi jsem na oleji osmahla cibulku doměkka. Lososa po opláchnutí a osušení jsem osolila a dala do zapékací mísy. Na filety jsem rozprostřela osmahlou cibulku, pokapala limetkovou šťávou, rovnoměrně posypala koprem a kmínem. Zbývalo pocákat teriyaki omáčkou, opepřit a přidat na kousky nakrájené máslo. V troubě jsem vše pekla asi 15 minut. Dita P. píše 20 -25 minut, ale maso bylo akorát propečené již po čtvrt hodince.
Kombinace všech chutí k sobě krásně ladila. Sice platí, že v jednoduchosti je krása, ale v tomto složení byla chuť výtečná. Příště asi zvolíme jako přílohu domácí hranolky, ale s vařenými bramborami nic nezkazíte.
Recept přesvědčil i mne. Jeden z nejlepších od ní :)
Jee děkuji zase za připomenutí, že už jsem ho dlouho takto nedělala. Přece jen u nás zvítězila klasika, ale ne pro chuť, ale spíš pro zapomnětlivost. Vždycky mi doma na tuto variantu něco chybí, ale napravím to.