Jak už jsem psala, jako druhý moučník jsem pro naši reportáž zvolila ovocnou bublaninu.
Inspirací mi opět byla kuchařka Deník Dity P. Bublaninu každý zná, v tomto receptu je ale přidán kefír, který působí jako bublaninové kouzlo a z obyčejné buchty se stane vláčná, ovocná královna stolu.
Ingredience (na menší hluboký plech):
- 80g másla
- 150g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200ml kefíru
- 150g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 500g rybízu, borůvek, třešní nebo jiného ovoce
Postup:
Máslo rozehřeji, naliji ho do mísy, přidám k němu moučkový a vanilkový cukr, vejce a kefír. Ručním šlehačem či robotem vše ušlehám do hladké hmoty. Nakonec přidám prosetou mouku a kypřicí prášek.
Troubu předehřeji na 170°C a pekáč si vymažu máslem nebo vyložím pečicím papírem. Těsto rovnoměrně naliji do pekáče a ozdobím zvoleným ovocem.U většího ovoce (jako jsou jahody či třešně) Dita doporučuje jej nejdřív obalit v mouce, aby nespadlo až na dno.
Bublaninu peču zhruba 20 minut, před vytažením zkontroluji pomocí dřevěné špejle, zda se těsto nelepí. Nakonec pocukruji moučkovým cukrem nebo zdobím kopečkem kysané smetany.
Bublaninu lze upéct také jako muffiny, v tomto případě těsto vystačí asi na 20 ks.
Fotografie fotila Petra Hašková.
Moc dobré, jen myslím, že jste vynechali 150 g polohrubé mouky v receptu :).
Ups, díky za postřeh! :-) Jsem zvědavá, jestli to už někdo zkusil jen s hladkou :-D
Vellká omluva všem a děkujeme za upozornění!
No když jsem si všimla i já, tak to snad nikdo nespletl :). Pro velký úspěch (a malou náročnost) jsem ji dneska udělala po druhé z dvojnásobné dávky. Jen jsem trošku ubrala cukru a udělala sníh – přijde mi to pak takové nadýchanější. Nicméně dík za inspiraci, těším se na další :-).
Se sněhem to taky můžeme zkusit, dobrý nápad. Množství cukru je asi na chuti jednotlivce :-)