Domů » Ovocná bublanina

Ovocná bublanina

bublanina
fotila Petra Hašková

Jak už jsem psala, jako druhý moučník jsem pro naši reportáž zvolila ovocnou bublaninu.

Inspirací mi opět byla kuchařka Deník Dity P. Bublaninu každý zná, v tomto receptu je ale přidán kefír, který působí jako bublaninové kouzlo a z obyčejné buchty se stane vláčná, ovocná královna stolu.

Ingredience (na menší hluboký plech):

  • 80g másla
  • 150g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200ml kefíru
  • 150g polohrubé mouky
  • 150g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 500g rybízu, borůvek, třešní nebo jiného ovoce

Postup:
Máslo rozehřeji, naliji ho do mísy, přidám k němu moučkový a vanilkový cukr, vejce a kefír. Ručním šlehačem či robotem vše ušlehám do hladké hmoty. Nakonec přidám prosetou mouku a kypřicí prášek.

IMG_09
fotila Petra Hašková

Troubu předehřeji na 170°C a pekáč si vymažu máslem nebo vyložím pečicím papírem. Těsto rovnoměrně naliji do pekáče a ozdobím zvoleným ovocem.U většího ovoce (jako jsou jahody či třešně) Dita doporučuje jej nejdřív obalit v mouce, aby nespadlo až na dno.

IMG_10
fotila Petra Hašková

Bublaninu peču zhruba 20 minut, před vytažením zkontroluji pomocí dřevěné špejle, zda se těsto nelepí. Nakonec pocukruji moučkovým cukrem nebo zdobím kopečkem kysané smetany.

IMG_33
fotila Petra Hašková

Bublaninu lze upéct také jako muffiny, v tomto případě těsto vystačí asi na 20 ks.

Fotografie fotila Petra Hašková.

5 comments

  1. JanaH says:

    No když jsem si všimla i já, tak to snad nikdo nespletl :). Pro velký úspěch (a malou náročnost) jsem ji dneska udělala po druhé z dvojnásobné dávky. Jen jsem trošku ubrala cukru a udělala sníh – přijde mi to pak takové nadýchanější. Nicméně dík za inspiraci, těším se na další :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..