Během jednoho měsíce mi doma přibyly hned dvě nové kuchařky – teda ani jedna za mne neuvaří, ale obě stojí zato. První už je dáma v nejlepších letech, druhá je teprve loni narozená. O Knize rozpočtů a kuchařských předpisů od Marie Janků-Sandtnerové z 50. roku bude určitě řeč ještě v nějakém dalším článku, dnes chci zmínit knihu druhou. Jezte česky – rok v naší kuchyni od Jany Vašákové a Zdeny Skokanové N.
A když se myslí česky, tak jsou to opravdu suroviny hlavně z naší kotliny. Takže kupříkladu autorky používají sice panenský olej, ale myslí olej řepkový. Třtinový cukr v receptech najdete, ale často doporučují sladit medem. Ale abych začala pěkně popořadě od konce. V rejstříku najdete recepty seřazené podle abecedy, ale jsou zároveň ve skupinách Snídaně, Obědy…Chuťovky, Ovocnění…a každý má barevnou tečku, abychom věděli k jakému ročnímu období patří. Nechybí samozřejmě druhý rejstřík, co je který měsíc čerstvě z našich potravin k dostání, které zrovna rostou houby.
Moc se mi tato kuchařka líbí v kombinaci s Bioabecedářem od Hanky Zemanové, která je mnohem obsáhlejší, ale dohromady se krásně doplňují. U této kuchařky – Jezte česky- mi trochu chybí rejstřík na který jsem si zvykla právě u paní Zemanové, kdy u suroviny mám vypsané stránky, na kterých najdu příslušné recepty z ní, ale orientace je v knížce i tak víc než snadná.
Zatím jsem vyzkoušela pár receptů jak jinak než z hnědého oddílu Zimnění a všechny se povedly a moc chutnaly. Sice zima je moje oblíbené období, ale po prolistování této kuchařky se už těším na léto, protože třeba Malinovo – rybízový sorbet s mátou, nebo masa na grilu, nebo ty Plněné bedly se sýrem, prostě musím zkusit. Do domácího tvarohu se zřejmě pustím už teď, i když tím přeskočím již k Jarnění, ale proč ne, že?
Díky krásným jednoduchým fotkám má tato kniha šmrnc. Recepty jsou proložené jak zajímavostmi o surovinách tak krátkými reportážemi třeba o zabíjačce, chovu slepic, výlovu rybníků nebo medobraní.
Moc se mi líbí dostupnost surovin a vlastně i informací – když přemýšlím co dnes uvařit k večeři, jednoduše nalistuji období – Zimnění, jídlo – Večeře a ono mi něco „vypadne“ většinou ze surovin, které opravdu mám právě doma.
Tato kuchařka je praktická, nápaditá, svěží a určitě v naší kuchyni nestráví jen jeden rok.
Kuchařka vypadá skvěle,nejspíš si taky rozšířím sbírku a ještě mě lákají „Recepty z farmářského trhu“